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FIN-2013-R003  
Issued:     November 13, 2013  
Subject:   Application of the Prepaid Access Rule to Closed Loop    

Prepaid Access Sold or Exchanged in a Secondary Market 
_______________________________________________________________________ 
 
Dear [ ]: 
 

This responds to your letter of October 26, 2012, seeking an administrative ruling 
from the Financial Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) on behalf of your client, 
[the Company] regarding the effect your client’s trading in the prepaid access secondary 
market might have on the status of the traded prepaid access for purposes of the Bank 
Secrecy Act (“BSA”).  Specifically, you ask whether [the Company]’s gift card exchange 
business for consumers would change the closed loop status of the retailer-issued prepaid 
access that [the Company] buys and sells.  

 
In your letter, you represent that [the Company] offers a web-based service for 

consumers to sell and purchase closed loop prepaid access.  [The Company] will 
purchase the prepaid access from a consumer at a discount, and sell it to another 
consumer at a lower discount, either directly, or through agreements with retailers 
(“enterprise clients”).  When operating directly with consumers, consumers will enter the 
details of the closed loop prepaid access they want to sell or purchase in [the Company]’s 
website.  [The Company] will quote its buying and selling prices, and arrange payment 
against delivery.  When operating through its enterprise clients, [the Company] will either 
arrange the transfer of the balance of the closed loop prepaid access (from the seller to 
[the Company] or from [the Company] to the purchaser) against payment of the 
discounted value in the form selected, or arrange the replacement of the unwanted closed 
loop prepaid access offered for sale by one of the enterprise clients’ own brand.  In all 
cases, the nature of the prepaid access purchased, sold, or exchanged does not vary (that 
is, closed loop prepaid access is never exchanged for general purpose prepaid access).  
 

You state that your client would like FinCEN to clarify the following issues: (a) 
whether the availability of a secondary market for closed loop prepaid access (through 
[the Company] or other operators) causes such prepaid access to lose its closed loop 
status for the original retailer under FinCEN’s regulations, regardless of the exchange 
method used (for example, the possibility of using the secondary market to sell a closed 
loop prepaid access for a negotiable instrument or funds, or to exchange a closed loop 
prepaid access issued by a defined merchant or location for another closed loop prepaid 
access issued by a different merchant or location); and (b) whether the purchase of closed 



  
 

loop prepaid access from a consumer by [the Company] constitutes a transfer “between 
or among users of prepaid access within a prepaid program.” 
 

On July 29, 2011, FinCEN published a Final Rule on Definitions and Other 
Regulations Relating to Prepaid Access (the “Prepaid Access Rule”).1  The Prepaid 
Access Rule introduces a regulatory definition of “prepaid access” and establishes a more 
comprehensive regulatory regime over providers and sellers of certain types of prepaid 
access, imposing BSA obligations more in line with their MSB counterparts.  31 CFR § 
1010.100(ww) defines prepaid access as “access to funds or the value of funds that have 
been paid in advance and can be retrieved or transferred at some point in the future 
through an electronic device or vehicle, such as a card, code, electronic serial number, 
mobile identification number, or personal identification number.”   Closed loop prepaid 
access is defined as “prepaid access to funds or the value of funds that can be used only 
for goods or services in transactions involving a defined merchant or location (or set of 
locations), such as a specific retailer or retail chain, a college campus, or a subway 
system (31 CFR § 1010.100(kkk)).  Lastly, in 31 CFR § 1010.100(ff)(4)(iii), FinCEN 
defines a prepaid program as “an arrangement under which one or more persons acting 
together provide(s) prepaid access.”  However, an arrangement is not a prepaid program 
if “it provides closed loop prepaid access to funds not to exceed $2,000 maximum value 
that can be associated with a prepaid access device or vehicle on any day.” 

 
In general terms, the availability of a secondary market for a regulated product, 

service, or activity, does not affect the obligations of the original provider or seller, or the 
characterization of the product, service, or activity under FinCEN regulations.  Closed 
loop prepaid access that originally met the conditions to be excluded from the regulations 
will continue to be excluded from the regulations despite being bought or sold in the 
secondary market.  Secondary market activity cannot and does not alter the intrinsic 
status of the prepaid device or vehicle.  For similar reasons, the purchase or sale of closed 
loop prepaid access in the secondary market does not represent a transfer between or 
among users of prepaid access within a prepaid program.  By definition, users have to 
resort to using a secondary market because the program itself does not allow the total or 
partial transfer of balances among users. 
 

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 CFR § 
1010.711.  In arriving at the conclusions in this administrative ruling, we have relied 
upon the accuracy and completeness of the representations you made in your 
communications with us.  Nothing precludes FinCEN from arriving at a different 
conclusion or from taking other action should circumstances change or should any of the 
information you have provided prove inaccurate or incomplete.  We reserve the right, 
after redacting your name and address and the Company’s name, to publish this letter as 
guidance to financial institutions in accordance with our regulations for requesting an 

                                                 
1 76 FR 45403 (July 29, 2011), Final Rule – Definitions and Other Regulations Relating to Prepaid Access. 



  
 

administrative ruling.2  You have fourteen days from the date of this letter to identify any 
other information you believe should be redacted and the legal basis for redaction. 
 

If you have questions about this ruling, please contact FinCEN's regulatory 
helpline at (703) 905-3591.  
 

Sincerely, 
 
//signed// 
 
Jamal El-Hindi 
Associate Director 
Policy Division 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                 
2 31 CFR §§ 1010.711-717.   



  
 

 
 
 
 


